De APK keuring voor auto’s

De APK keuring voor auto’s

De APK keuring voor auto’s

Iedere auto moet voorzien zijn van een geldige Algemene Periodieke Keuring (APK). De APK keuring is een verplichte auto keuring waarbij het voertuig wordt geïnspecteerd met als doel te controleren of de auto verkeersveilig is. De geldigheid van een APK keuring is afhankelijk van de leeftijd van het voertuig. Een nieuwe auto wordt standaard afgeleverd met een APK geldigheid van vier jaar. Na vier jaar moet de auto voor het eerst gekeurd worden. Vanaf dat moment moet de auto, tot een leeftijd van acht jaar oud, elke twee jaar gekeurd worden. Na acht jaar moet de auto elk jaar APK gekeurd worden. De kans dat de veiligheid van het voertuig afneemt en de milieubelasting toeneemt, wordt groter met de leeftijd van het voertuig. Daarom neemt de interval snelheid met de jaren toe.

Uitvoeren van de APK keuring

De APK keuring kan alleen worden uitgevoerd door een RDW erkende keurmeester in een RDW erkende garage. Hiermee wil de RDW ervoor zorgen dat de APK keuringen op een integere manier worden gedaan. De RDW houdt toezicht op de kwaliteit van de keuringen door steekproefsgewijs bij keuringsstations langs te gaan. De kosten van een APK keuring liggen gemiddeld rond de 35 euro. Moet er ten behoeve van goedkeuring werk worden verricht dan komen deze kosten bovenop de 35 euro. Er zijn overigens ook veel garagebedrijven die een gratis APK aanbieden in combinatie met een onderhoudsbeurt. Het is daarom het overwegen waard de auto keuring te combineren met een onderhoudsbeurt. De kleine beurt moet immers idealiter ieder jaar worden uitgevoerd.

Auto afgekeurd en nu?

Vooral oude auto’s hebben op een gegeven moment moeite om door de APK keuring heen te komen. Wordt een oude auto afgekeurd dan moet je jezelf afvragen of je de auto laat herstellen of een nieuwe auto kopen. Je kan je oude auto inruilen of naar de sloop brengen. Verkoop je je oude auto als sloopauto dan heb je bij het kopen van een nieuwe auto als voordeel dat je niets hebt in te ruilen.